Bio – Nederlands

Knallende drums, grommende baslijnen, psychedelische synths, meeslepende pianostukken, sfeervolle tweestemmige zang, stevige gitaarriffs, spacende soundscapes.. Dit klinkt als een willekeurig lijstje, maar het zijn allemaal ingrediënten waarvan Calculated graag gebruik maakt om hun opwindende progressieve rock mee te creëren.

Dit is waar Calculated voor staat: progressieve rock, maar met een ruiger randje en met de harde, groovende ritmes die zo kenmerkend is voor hardrockbands uit de jaren ’70. Prog is een muziekstijl die tegenwoordig weinig gebezigd wordt in Nederland, maar het genre is nog steeds springlevend, getuige het succes van acts als Porcupine tree, Steven Wilson, Muse en Tool. Wij van Calculated hopen deze toffe stijl van muziek ook weer in Nederland op te laten bloeien, of daar in elk geval een steentje aan te kunnen bijdragen.

Dit doen we door pakkende songs te schrijven, waarbij goede opbouw en melodie niet uit het oog worden verloren. De grenzen en de wisselwerking tussen hard en zacht worden dikwijls opgezocht.
De band bestaat al een aantal jaar, en sinds de zomer van 2010 is er sprake van stabiele line-up: broers Merlijn en Maarten (gitaar, toetsen en zang), Ivar (drums) en Lars (bas). Wij zijn in die tijd een echte eenheid geworden, een eenheid die ondertussen in heel Noord-Holland en ver daarbuiten heeft gespeeld, zelfs een keer in Duitsland. Daarnaast hebben we ook als support van Kayak opgetreden en voor honderden mensen in een grote theaterzaal gespeeld.

Nog steeds groeit de band in zijn muziek, wat ons steeds positievere reacties oplevert. In 2013 is de eerste prijs van Popmania in de wacht gesleept: een van de grootste bandwedstrijden in Noord-Holland, met ruim 20 deelnemende bands. Een overwinning die naar meer smaakt. In de zomer van 2012 heeft Calculated een EP opgenomen met zes rockende tracks. Inmiddels hebben we ons weer verder ontwikkeld en zoeken we de grenzen van het genre meer op. Zo is er een nieuwe creatie waar zelfs invloeden vanuit de dubstep in terug te horen zijn. Deze track is in juni 2014 uitgegeven.

Dus laat je verrassen en meesleuren in de wereld van Calculated!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>